We beginnen een aquarium, maar hoe?
TerugEen mooi aquarium is een sieraad in huis.
Een aquarium (meervoud aquariums of aquaria), in de volksmond ook wel vissenbak, visbokaal of viskom genoemd, is een bak met water waarin onderwaterflora en -fauna gehouden wordt met de bedoeling vissen en/of planten te verzorgen, te tonen en/of te kweken. Daartoe is een aquarium voorzien van wanden van glas of plexiglas en systemen om een ecologisch stabiele toestand te bevorderen.
Het is echter erg belangrijk dat het op de goede manier wordt opgestart.
De basis van het opstarten van een aquarium is bijna altijd hetzelfde.
Schaf eerst voldoende bodemmateriaal aan. Een voedingsbodem heeft ook het risico dat het water troebel wordt, voor een beginner is gewoon aquariumgrind prima om mee te werken, gebruik dan Easy-life Profito om het water tropisch te maken en de planten extra voeding te geven.
Spoel het grind na aanschaf heel goed uit voordat u het in de bak doet. Net zo lang spoelen tot het spoelwater glashelder blijft. Dan het grind in het aquarium plaatsen voorin laag en achterin glooiend omhoog een voldoende dikke laag. Daarop een schoteltje om het water te kunnen vullen, dan woelt het grind niet op. Tot enkele centimeters boven de bodem water bijvullen. Dan pas een paar eerste planten en eventueel een stuk kienhout en/of stenen plaatsen.
Neem er de tijd voor. Als u merkt dat u ongeduldig wordt, neem even pauze. Daarna rustig verder het aquarium vullen. De filter aanzetten, de verlichting aan, de verwarming instellen op de juiste temperatuur ongeveer 24°c en Easy-life waterverbeteraar toevoegen om de zware metalen die in het water zitten te verwijderen en de toekomstige vissen te beschermen.
Laat dit zo een week tot twee weken staan. In het begin kan het zijn dat u overal kleine luchtbelletjes ziet, dat gaat vanzelf na enkele dagen weg. Als uw aquarium een paar dagen staat, vraag dan aan ons wat aquariumwater om in uw aquarium te doen en het water te enten hier zitten de nodige bacteriën en microben enz in die van het leidingwater levend water maken. Uw aquarium zal dan eerder stabiel zijn.
Voordat u eindelijk uw vissen gaat kopen, neemt u een klein beetje water, in een zuiver potje, mee naar ons, dan kunnen wij bij twijfel voor u het water even controleren.
Als het niet helemaal goed is, niet meteen met allerlei middelen gaan werken, het is nog een milieu in opbouw, geef het de tijd. Kies vissen die tegen een stootje kunnen.
Koop niet meteen alle vissen die u in gedachten had, volg het minimilieu dat uw aquarium is, en koop geleidelijk steeds meer vissen. De eerste vissen zijn eigenlijk de pioniers, als die harde jongens in moeilijkheden komen, is uw bak nog niet klaar voor meer vissen.
Denk ook op tijd aan een algeneter, een vis die de bladeren afgraast en deze zo schoon en in goede conditie houdt. Immers, alles wat uw vissen aan onderhoud doen, hoeft u niet meer te doen!
Maar dan onderhouden
Een aquarium is een stukje natuur, en bestaat uit vele evenwichten. Evenwichten tussen bacteriën, planten en dieren. Met een goed evenwicht zorg je voor een gezonde plantengroei en minimale algengroei, vissen die gezond zijn en de goede bacteriën hun werk kunnen doen. Het is daarom belangrijk om een plan te volgen. Voer daarom het onderhoud zorgvuldig uit. Hieronder laten we zien hoe je het beste een aquarium kunt onderhouden. Een gezond (planten)aquarium houden is dan voor iedereen mogelijk!
Gedisciplineerd onderhoud. Voor velen de lastigste stap van allemaal, maar in dit stappenplan een belangrijke stap! Water verversen Ververs wekelijks 30% – 50% van je water. Hiermee voor je organische stoffen af en voorkom je het ophopen van schadelijke stoffen.
Filter schoonmaken Ook in het filter hopen organische stoffen zich op. Het regelmatig “schoonmaken” van je filter (1-2 keer per maand) voorkomt het ophopen van deze stoffen. Het filter moet uiteraard niet brandschoon gemaakt worden, er moeten voldoende nuttige bacteriën overblijven om een goed biologisch evenwicht te handhaven.
Bodem afzuigen Houd de bodem schoon door een overschot aan afvalstoffen die niet in het filter zijn beland af te zuigen. Ook dit is er op gericht om de organische belasting van je aquarium te beperken. 1 x per week is een goede frequentie.
Planten onderhoud Verwijder 1 keer per week “slechte” bladeren uit je aquarium. Dit voorkomt dat plantenafval je water belast en ziet er ook mooier uit. Gelijktijdig kan bekeken worden welke planten een snoeibeurt kunnen gebruiken.
Meet je waterkwaliteit Evalueer op gezette tijden (1 x per week) je waterkwaliteit, denk hierbij aan fosfaat, nitraat, en pH. Als daar aanleiding voor is stel dan je bemestingsgift bij of pas je CO2 concentratie aan voor een andere pH.
Mocht u thuis geen watertester hebben, dan kunt u dit bij ons in de winkel kopen of door ons laten uitvoeren.
Dagelijkse dingen
Het is moeilijk aan te geven wat en wanneer er wat gedaan moet worden. Dat is iets wat u gewoon door ervaring het beste leert. Beter kunt u niet teveel met de handen in het water komen en niet teveel in water in een keer verversen, dat heeft meteen gevolgen voor het milieu in het aquarium. Het water zou goed helder moeten blijven door de filter.
Bekijk uw bak regelmatig: zijn de vissen in hun normale doen, liggen er geen dode vissen (onmiddellijk verwijderen!). Zijn er niet teveel afgestorven bladeren, is er niet teveel alg-ontwikkeling, afijn, is alles zich nog steeds op de goede manier aan het ontwikkelen.
De filter moet u zoveel mogelijk met rust laten: hier ontwikkelen zich bacteriën die het water zuiveren. Als u alg-aanslag op de ramen ziet kunt u dat het beste gelijk verwijderen en 1 maal in de twee weken een vijfde van het water verversen, dit kunt u afzuigen met een stofzuiger of een slang en het beste van onderaf het aquarium omdat zich daar de meeste afvalstoffen bevinden die u meestal niet ziet maar ze zijn er wel.
Het filtermateriaal moet u vervangen wanneer het uitgewerkt is en dat is per product verschillend, wij vertellen u dat bij aanschaf. Als er iets mis is met uw filter, met de verlichting of met de verwarming, onmiddellijk reageren!
Wij gaan u stap voor stap vertellen wat er gedaan moet worden en bij onverwachte vragen gewoon contact opnemen.
Van aquarium tot een zuignapje hebben wij op voorraad. Mocht er iets niet voorradig zijn, dan hebben wij dat doorgaans met enkele dagen bij ons in de winkel.
Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn is het soms nodig om het onderdeel mee te nemen naar de winkel, zodat we samen naar het goede product kunnen gaan kijken.