Teken informatie
TerugTeken en door teken overgedragen ziekten.
Wat is een teek? Een teek is een klein, plat beestje met acht pootjes. Hij hoort tot de klasse van de spinachtigen. Er zijn verschillende soorten teken. In Nederland komt bijvoorbeeld de schapenteek, Ixodes ricinus, veel voor, die de ziekte van Lyme over kan dragen, maar ook Dermacentor reticulatus die Babesia canis over kan brengen. Ehrlichiose wordt vooral overgebracht door Rhipicephalus sanguineus, de bruine hondenteek, die ook babesiose kan overdragen. Deze teek komt in Nederland (nog) niet in de natuur voor, maar wel in de zuidelijke vakantielanden en bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dit zijn alle drie zogenaamde ‘harde teken’, ze hebben een hard rugschild. Er bestaan ook ‘zachte teken’, die bijvoorbeeld bij duiven kunnen voorkomen.
Overdragen van ziekten Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers opnemen en afgeven. Op die manier kunnen teken een aantal ziekten verspreiden. Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezet moet u hem zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein, maar er zijn gevallen bekend waarin ziekteverwekkers al binnen 18 uur zijn overgedragen.
Bescherming tegen teken Tekenbeten moeten zo goed mogelijk voorkomen worden. Daarvoor kunt u een aantal maatregelen nemen. Bescherm uw huisdier met behulp van teken dodende middelen. Hiervoor bestaan sprays, druppels en tekenbanden, voor onder andere honden, katten en fretten. Welke middelen toegepast kunnen worden, verschilt per diersoort. Overleg met uw dierenarts of dierenspeciaalzaak wat voor uw huisdier een geschikt middel is en gebruik nooit zomaar een middel dat niet bestemd is voor uw huisdiersoort! Middelen bedoeld voor honden kunnen bijvoorbeeld giftig zijn voor katten. De tekenmiddelen doden de teek vaak pas als hij al enige tijd op het lichaam zit. Er zijn ook producten die een teekwerende (repellent) werking hebben. Kijk uw dier dagelijks na op teken. Kam de vacht door als uw huisdier door gras en struiken heeft gelopen, en voel met uw handen of er ergens iets zit. Verwijder teken direct. Bron:LICG ( klik hier voor de LICG pagina)
De meeste teken leven in de bossen en duinen, de minste op de hei. In de duinen is ook de kans het grootst op een besmette teek die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek naar met Borrelia- en Ehrlichia-bacteriën besmette teken in bos, hei en duin en in een groot stads park. De resultaten zijn eind vorige week bekend gemaakt op een symposium van de Dutch Society for Wildlife Health in Bilthoven. De onderzoekers van Wageningen Universiteit en Research Centrum en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verzamelden van april tot september in de jaren 2000 tot en met 2005 teken in een bos- en heidegebied in de kroondomeinen bij Hoog-Soeren, op de Bijlmerweide bij Amsterdam en in het duinreservaat Duin en Kruidberg in de Zuid-Kennemerduinen.
In dat laatste duingebied varieerde het aantal gevangen teken van ongeveer 100 tot 500 per honderd vierkante meter bemonsterd terrein. In de andere gebieden lag het aantal meestal ver onder de 50. Om die reden is het onderzoek na 2002 alleen nog drie jaar voortgezet in Duin en Kruidberg.
Teken kunnen besmet zijn met de bacteriën van de geslachten Borrelia en Ehrlichia, waarvan sommige soorten ziekten op de mens kunnen overbrengen. Teken zijn insecten die na uit het ei te zijn gekropen een larve-, een nimfe- en een volwassen levensfase kennen. Voor een gedaanteverwisseling is een bloedmaaltijd nodig en vrouwtjes hebben ook zo’n maaltijd nodig voor ze uiteindelijk eieren kunnen leggen. De larven houden het doorgaans bij muizen. In de onderzochte gebieden hadden de larven een voorkeur voor bosmuizen. De onderzoekers vingen eens een bosmuis met meer dan 200 tekenlarven, vooral op zijn grote oren. De nimfen en volwassen teken hebben liever bloed van de grote grazers, konijnen, reeën, vossen en herten. Een nimfe of volwassen teek die een mens bijt, kan tijdens een eerdere bloedmaaltijd besmet zijn met een bacterie en die dan op de mens overbrengen. Sommige Borrelia-soorten veroorzaken de ziekte van Lyme. Een besmetting is herkenbaar aan een zich in de loop van dagen uitbreidende rode vlek rond een tekenbeet. Een antibioticakuur is dan aanbevolen. Lyme veroorzaakt in eerste instantie koorts, vermoeidheid, hoofd- en spier-, en gewrichtspijn. Na een acute fase kunnen chronische vermoeidheid, zenuwpijn, gewrichtsklachten en hartproblemen ontstaan.
Ehrlichia-besmettingen komen in Nederland nog niet veel voor, wel in ons omringende landen. In 2004 vonden in Duin en Kruidberg de onderzoekers voor het eerst de bacteriesoort Ehrlichia phagocytophila die één van beide bekende ehrlichiaziekten bij de mens kan veroorzaken. De Ehrlichia’s infecteren cellen van het afweersysteem en veroorzaken een ziekte met ernstige hoofdpijn, koorts en spierkrampen. Vaak is er huiduitslag. In het eerste stadium werken dezelfde antibiotica (doxycycline) die tegen Borrelia worden voorgeschreven. Bron: NRC Handelsblad 23/05/06